Projekty technologiczne - najczęściej zadawane pytania

Czy projekt technologiczny jest potrzebny?

Odpowiedź na to pytanie wymaga rozważenia dwóch aspektów. Pierwszy z nich to wymagania prawne, drugi zaś dotyczy względów praktycznych. I tak, konieczność wykonania profesjonalnego projektu technologicznego zależy w zasadzie od decyzji indywidualnej jednostki Inspektoratu Sanitarnego. Niektóre akceptują rysunek wykonany odręcznie, inne zaś domagają się dokumentu sporządzonego przez ekspertów w dziedzinie projektowania gastronomii. Niemniej, ze względów bezpieczeństwa i komfortu, warto powierzyć to zadanie profesjonalistom. Jedynie specjalistyczny projekt technologiczny wykonany przez projektanta gwarantuje doskonałą podstawę dla działań wykonawczych.

Co powinien zawierać projekt technologiczny dla gastronomii?

Dobry projekt technologiczny złożony jest z dwóch części: opisu oraz szkiców. W pierwszej z nich powinny się znaleźć informacje na temat zakładu (transport, zatrudnienie) oraz założeń technologicznych (spis wyposażenia gastronomicznego, wytyczne architektoniczno-budowlane, instalacyjne oraz wentylacyjne). Należy tu także umieścić podstawę prawną, a zatem ustawy i rozporządzenia, na podstawie których wykonujemy projekt.

Część rysunkowa powinna być wykonana w odpowiedniej skali (1:100 lub 1:50) i przedstawiać rozkład poszczególnych pomieszczeń (uwzględniający proces produkcyjny), a także wszelkie zalecenia wymienione wyżej.

Ile kosztuje projekt dla gastronomii?

Cena projektu uzależniona jest od kilku czynników. Jednym z podstawowych jest wielkość obiektu i zakres prac. Każdy, kto wykonuje projekty dla gastronomii, posiada własny cennik, dlatego zawsze warto skontaktować się i spytać o ofertę.

Jak wybrać projektanta do gastronomii?

Osoba, której powierzymy wykonanie projektu technologicznego restauracji czy baru powinna przede wszystkim okazać nam swoje portfolio. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że musi mieć doświadczenie i podzielić się z nami swoimi dokonaniami. Warto zasięgnąć opinii wśród znajomych, a także przeszukać fora internetowe. Ze względu na to, że uruchomienie bądź modernizacja gastronomii to przedsięwzięcie skomplikowane, wymagające komunikacji wielu podmiotów, doskonałym pomysłem jest wybranie firmy oferującej kompleksową obsługę. W ten sposób zyskujemy pewność, że poszczególne etapy inwestycji będą realizowane w sposób uporządkowany i skorelowany. Daje to także sporą dawkę wygody i spokoju – projekt i realizacja w rękach jednego podmiotu to o wiele mniej bałaganu i stresu.

Kto musi zatwierdzić projekt?

Projekt technologiczny musi zostać zatwierdzony przez Sanepid. Czasami inspektorat żąda przedstawienia dokumentu zaopiniowanego przez rzeczoznawcę. Bez względu na to, czy określona stacja wymaga skierowania projektu do rzeczoznawcy, warto się do niego zwrócić. Da nam to pewność, że Sanepid otrzyma dokument bez błędów, które mogą nas słono kosztować.

Czego, poza projektem, potrzebuje, by otworzyć restaurację?

To temat rzeka. Otwarcie restauracji wymaga sporządzenia planu i spełnienia szeregu wymogów. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w tym artykule: http://bit.do/JakOtworzycRestauracje

Wykonawca oferuje darmowy projekt technologiczny - czy warto z niego skorzystać?

Wydawałoby się, że propozycja sporządzenia projektu za darmo przez wykonawcę, to manna z nieba. Niestety, jeśli coś wydaje się zbyt piękne, by było prawdziwe, to zwykle prawdziwe nie jest. Dlaczego? Taki projekt nie jest darmowy. Zostanie wliczony do kosztów, które w związku z tym wzrosną. W umowie może się także pojawić klauzula zobowiązująca do dłuższej współpracy i zakupu rozmaitych usług/przedmiotów. Koniec końców, zapłacimy za projekt technologiczny w taki czy inny sposób.

Czy projekt wentylacji jest potrzebny?

Właściwie zaprojektowana wentylacja to być albo nie być lokalu gastronomicznego. Otwarcie zakładu, w którym wykonano wadliwą instalację zostanie zablokowane przez Sanepid. Co więcej, atmosfera panująca w kuchni wymaga doskonale zaplanowanego odprowadzania ciepła i wilgoci, a także kanałów dostarczających świeże powietrze. Personel musi mieć czym oddychać, a na ścianach i podłodze nie mogą osadzać się cząsteczki tłuszczu. Z tego względu wykonanie projektu HVAC jest niezbędne.

Komu je powierzyć? Cóż, sporządzenie dokumentu, który pozwoli na wykonanie sprawnej instalacji wentylacyjnej wymaga doskonałej znajomości praw fizyki i szeregu innych czynników. Dlatego zadanie to warto złożyć w ręce profesja listów.

 

wstecz