ZAPYTAJO PROJEKT
DZIAŁAMYW CAŁEJPOLSCE
ZAPYTANIE O PROJEKT
Zamknij
Wyślij zapytanieZamknij
KONCEPCJA5 DNI
projekt lokalu gastronomicznego

Bez względu na wielkość i przeznaczenie lokalu pod gastronomię, musi on spełnić szereg wymogów technicznych i formalnych, podyktowanych obowiązującym prawem. Pominięcie tych wytycznych, może skończyć się wysokimi karami, a w konsekwencji, nawet zamknięciem punktu. Profesjonalny projekt technologiczny lokalu, jest również warunkiem odbioru lokalu przez Sanepid, a więc już na starcie decyduje, czy Państwa działalność w ogóle ruszy z miejsca.

Po co mi projekt technologiczny lokalu?

Przygotowanie projektu technologicznego daje Państwu odpowiedź na najważniejsze pytania, dotyczące rentowności i bezpieczeństwa inwestycji. W trakcie jego tworzenia dowiedzą się Państwo, jakich zmian wymaga nabyty lokal bądź co należy uwzględnić, budując miejsce od podstaw oraz jakie będą koszty remontu i innych robót, dostosowujących budynek do wymogów. Dostaną Państwo informację, ile należy zapłacić za wyposażenie gastronomiczne, a także oszacują, jak wielu konsumentów będą Państwo przyjmować w określonym czasie, a co za tym idzie – na jakie zyski można liczyć. Przygototwanie projektu odpowiada również na takie kwestie, jak zarządzanie mediami (woda, ścieki, energia, gaz) i ich koszta. Jak widać, pomijając fakt, że dokument ten jest niezbędny ze względów formalnych, ma on również duże znaczenie praktyczne i informacyjne.

Projekt kuchni

Bardzo istotny w przypadku tego rodzaju działalności jest projekt technologiczny kuchni. To on w sposób precyzyjny określa umiejscowienie wszystkich elementów wodno-kanalizacyjnych i przyłączy elektrycznych, optymalizuje powierzchnię i przepustowość (szybkość wydawania posiłków itp.). Projekt kuchni pomaga także przecyzyjnie zaplanować zakup i rozmieszczenie sprzętu gastronomicznego o odpowiednich parametrach. Dzięki temu wizyta w takim miejscu, jak sklep gastronomiczny staje się czystą przyjemnością.

Krok po kroku

Przygotowanie planu technologicznego kuchni składa się z kilku podstawowych etapów:

  • określamy przeznaczenie i funkcę lokalu gastronomicznego,
  • ustalamy rodzaj posiłków, jakie będziemy serwować
  • obliczamy łączną powierzchnię pomieszczeń,
  • ustalamy rodzaj niezbędnego wyposażenia,
  • projektujemy rozkład wyposażenia technologicznego wraz z wytycznymi dotyczącymi instalacji,
  • podpowiadamy, jakie rozmieszczenie pomieszczeń będzie najbardziej funkcjonalne,
  • wykonujemy projekt lokalu gastronomicznego (rysunek techniczny wraz z legendą),
  • prosimy o zaopiniowanie projektu przez odpowiednie instytucje.

Najwygodniej i najpewniej jest skorzystać z usług profesjonalistów, dla których projekty lokali gastronomicznych to chleb powszedni. Jako firma specjalizująca się w tej dziedzinie od lat, doskonale znamy wymogi prawne oraz szacunkowe koszty określonych inwestycji. Ponadto, współpracujemy na stałe z architektami i budowlańcami – taka kompleksowa obsługa jest nie tylko komfortowa, ale i bezpieczna – pozwoli to uniknąć wielu nerwów i niepotrzebnych kosztów wynikających z ewentualnych błędów. Zapewniamy też, że projekt technologiczny zostanie odrzucony przez kontrolera Sanepidu.

Profesjonalnie sporządzony projekt to podstawa, bez której nie sposób otworzyć restaurację czy bar. Dlatego warto zainwestować już na początku drogi budowy upragnionego lokalu, by uniknąć dodatkowych kosztów, związanych z błędnym oszacowaniem bądź, co gorsza – zablokowaniem otwarcia lokalu podczas kontroli. Oferujemy usługi na najwyższym poziomie, dzięki czemu zyskują Państwo pewność, że opracowany przez nas projekt technologiczny dla gastronomii spełnia wszelkie standardy.