W skład magazynu nieżywnościowego, tzw. gospodarczego, wchodzą magazyny:
- odpadów— pomieszczenie na odpadki organiczne ze szczególnymi wymaganiami sanitarno-higienicznymi i temperaturą 5°C, przeznaczone do krótkotrwałego (1.- 2 dni) magazynowania odpadów, zlokalizowane od strony podwórza, często z rampą ułatwiającą odbiór odpadów;
- opakowań zwrotnych— przeznaczony do magazynowania opakowań zwracanych dostawcom, takich jak beczki, skrzynki, worki, butelki i inne opakowania zwrotne, zlokalizowane przy przedmagazynie lub w postaci wiaty na zewnątrz budynku;
- środków czystości — przeznaczony do przechowywania środków czyszczących, proszków, papieru, chemii;
- sprzętu porządkowego— służy do przechowywania sprzętu do sprzątania, w małych zakładach służy do tego szafa;
- magazyn bielizny (stołowej, ubrań pracowniczych)— służy do przechowywania bielizny stołowej, zmian odzieży; w dużych zakładach magazyn ten musi być podzielony na dwie strefy: czystą i brudną;
- materiałów i wyposażenia technicznego— tj. części zamiennych, mebli i innego wyposażenia lokalu gastronomicznego;
- zastawy stołowej i platerów — wykorzystywanych do eksponowania produkowanych potraw.